Hoe creëer je een collectors item ?

0
2069

Bovenstaande foto komt van Revell: Revell Modelbouw

Hoe creëer je een collectors item ?

Museum verbiedt kinderspeelgoed 

Dat is heel eenvoudig: door iets te verbieden!
Als iets niet mag, vinden mensen het ineens de moeite waard. Dat werkt uitstekend met verslavende middelen – de bekende drooglegging (alcoholverbod) in de VS en het verbieden van psychedelica zijn bekende voorbeelden. En dan is ineens iets van 50 Euro misschien wel 500 Euro waard, zo zal men bij het bedrijf Revell misschien hebben gedacht… En welke jongen heeft nooit iets van Revell modelbouw gemaakt! Wij deden vroeger niet anders.

Nog los van of het een stunt is of omdat de politieke correctheid in Duitsland tot ongekende hoogte is gestegen, deze actie van Revell om op dit moment de Haunebu II uit de schappen te halen is hoe dan ook een sterk staaltje geschiedvervalsing. Eentje waar onze bekende George (Orwell) ons al voor waarschuwde. En Churchill overigens ook, die ons vertelde dat de geschiedenis door de overwinnaars wordt geschreven.

Voldoende authentieke opnames, foto’s, documenten en getuigen ten spijt: Duitsland mag achteraf niet beschikken over vergevorderde experimentele transport- en wapentechnologie tijdens WWII. En de zogenaamde Foo Fighters (plaatje met bollen rechtsonder), die zowel door de Duitsers als door de Engelsen, Russen en Amerikanen werden gezien in de lucht, en die, door alle partijen bevestigd, niet door willekeurig welke Aardse mogendheid werden geclaimd, hebben ook nooit bestaan (die waren overigens waarschijnlijk niet van deze planeet, de Haunebu toestellen wel (met hulp van…? wie zal het zeggen)).

Bij mijn managementtraining werd mij ooit geleerd dat ‘de tijd en de technische dienst alle problemen oplossen‘… en dat is zo. In dit geval dus de tijd, want de techniek mag nog steeds niet bestaan. Toekomstige generaties kids zullen het zonder Haunebu modelletjes moeten doen. Al het vliegende spul verbruikt(e) kerosine… dat is het Leitmotiv…

Zo leven we dus letterlijk in het post-waarheidstijdperk. En, gezien zijn logische definitie, is dat de tijd waarin de leugen regeert. Dat u het weet!