Coen Vermeeren

II – Onaardse muziek van Coen Vermeeren

Voor website Zon

In een vorig leven was ik musicus. Ik schreef eind ’90er jaren een 14-tal introitus voor de Advent en Kerst. Ze zijn in 2002 geregistreerd en op CD uitgebracht. Terugkijkend is het bijna onaardse muziek – buitenaardse? – reden waarom ik er bij de diverse video’s prachtige beelden van NASA bij heb geplaatst. Zo komt een en ander bij elkaar.

De zangers zijn zo’n beetje het beste wat de wereld biedt: de Gentlemen van het Saint John’s College Choir uit Cambdrigde, die in 2002 naar Breda kwamen voor de opnames – aangevuld met een paar uitstekende sopranen van Nederlandse conservatoria. De mannenhielden daarnaast nog een kleine tournee met hun wereldijke repertoire.

Eerst maar eens het Ave Maria – het gebed aan het vrouwelijke dat door heel veel componisten is getoonzet. Immers waar is de geboorte zonder de moeder! Het was een van mijn eerste motetten:

Dan weer een aantal introitus:

 

 

Alle muziek is stevig gebaseerd op de gregoriaanse cantus firmus, zoals die al eeuwen wordt gezongen in kloosters en kerken. Ik ben er van jongsaf aan mee vertrouwd in Breda. Ik neem het eenstemmige materiaal en zet het in een pallet van kleuren. Afgewisseld wordt het met wat je zou kunnen noemen, eigentijdse klanken. Dat doe ik met de stukjes tekst die me het meest wezenlijk leken.

Het resultaat is bijna buitenaards mag je inderdaad wel zeggen.

Heel veel plezier er mee – goede Kerst en Gelukkig Nieuwjaar!

Meest gelezen

Gerelateerde boeken

Artikelen

Contactformulier

Of mail naar [email protected]

Coen Vermeeren geeft sinds 2012 wereldwijd lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Tevens is Coen te benaderen als dagvoorzitter bij congressen en als moderator bij paneldiscussies.