Coen Vermeeren

Onaardse muziek van Coen Vermeeren

Cover Motet Mysterium

In een vorig leven was ik musicus. Ik schreef eind ’90er jaren een 14-tal introitus voor de Advent en Kerst. Ze zijn in 2002 geregistreerd en op CD uitgebracht. Terugkijkend is het bijna onaardse muziek – buitenaardse? – reden waarom ik er bij de diverse video’s prachtige beelden van NASA bij heb geplaatst. Zo komt een en ander bij elkaar.

De zangers zijn zo’n beetje het beste wat de wereld biedt: de Gentlemen van het Saint John’s College Choir uit Cambdrigde, die in 2002 naar Breda kwamen voor de opnames – aangevuld met een paar uitstekende sopranen van Nederlandse conservatoria. De mannenhielden daarnaast nog een kleine tournee met hun wereldijke repertoire.

De CD begint met het eerste motet dat ik ooit schreef: O Magnum Mysterium – O groot mysterie – uit 1989. Het motet van Tomas Luis da Vittoria met dezelfde naam inspireerde me buitengewoon:

Dan voor de eerste zondag in de Advent: Ad te levavi animam meam: Tot u verhef ik mijn ziel.

https://www.youtube.com/watch?v=DJ84B8aavYg

De tweede zondag in de advent: Populus Sion: Volk van Sion.

https://www.youtube.com/watch?v=8IAqjOt7fxk

De derde zondag in de Advent: Gaudete in Domino: verheugt u in de Heer.

https://www.youtube.com/watch?v=czHGEaD51vA

En tot slot de vierde zondag in de Advent: Rorate Caeli: dauwt hemelen van boven.

Alle muziek is stevig gebaseerd op de gregoriaanse cantus firmus, zoals die al eeuwen wordt gezongen in kloosters en kerken. Ik ben er van jongsaf aan mee vertrouwd in Breda. Ik neem het eenstemmige materiaal en zet het in een pallet van kleuren. Afgewisseld wordt het met wat je zou kunnen noemen, eigentijdse klanken. Dat doe ik met de stukjes tekst die me het meest wezenlijk leken.

Het resultaat is bijna buitenaards mag je inderdaad wel zeggen.

De rest volgt in een later bericht of kan gevonden worden in de playlist op youtube.

Heel veel plezier er mee!

Meest gelezen

Gerelateerde boeken

Artikelen

Contactformulier

Of mail naar [email protected]

Coen Vermeeren geeft sinds 2012 wereldwijd lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Tevens is Coen te benaderen als dagvoorzitter bij congressen en als moderator bij paneldiscussies.