Coen Vermeeren

O Magnum Mysterium – Coen Vermeeren 2002

Mysterium

CD O Magnum Mysterium – 2002

In 2002 namen we in de Laurentiuskerk in Ginneken (Breda) in de zomer een CD op van mijn muziek met the Gentlemen of Saint John’s College Cambridge, tijdens hun tournee in Nederland. De mysterieuze sfeer die de hele CD uitademt ontstaat door de traditionele gregoriaanse gezangen van de advent- en kersttijd te vermengen met een geheel eigen moderne klanktaal. “Wat eerst verfijnde Renaissance-polyfonie lijkt te zijn,” zo schrijft de Volkskrant, “zwenkt al snel naar het vroegste gregoriaans en ontmaskert zichzelf vervolgens met anachronistische melodische wendingen en dissonanten uit de keuken van hedendaagse spirituele componisten als Arvo Pärt. Maar deze mix van stijlen doet niets af aan de zeggingskracht van Vermeerens muziek, en de koorklank van The Gentlemen of St John’s is zeldzaam gaaf. Deze CD, Mysterium, is een absolute must voor zowel de liefhebbers van klassieke als moderne spirituele muziek.”

De muziek is te beluisteren op Youtube: PLAYLIST MYSTERIUM 

De CD werd heel goed ontvangen. Later dat jaar zou hij in de kapel van Saint John’s in Cambridge tijdens een speciaal concert voor het eerst integraal worden uitgevoerd.

1     O magnum mysterium

Fourteen introits for Advent and Christmas

2     Ad te levavi animam meam
3     Populus Sion
4     Gaudete in Domino
5     Rorate Caeli
6     Hodie scietis
7     Dominus dixit ad me
8     Lux fulgebit

Mysterium nativitatis Domini

9     Prima pars
10    Ave Maria
11    Secunda pars

Fourteen introits for Advent and Christmas

12    Puer natus est nobis
13    Deus in loco sancto suo
14    Salve sancta parens
15    Dum medium silentium
16    Ecce advenit dominator Dominus
17    Dilexisti iustitiam
18    Ex ore infantium

The Gentlemen of St John’s, and others

Emily Eagen¹, Titia van Heyst, Hilde van Ruymbeke , Laïla Sbaïti – sopranos (1, 9, 10, 11), Peter Crawford, Iestyn Davies, Guido Groenland², Lester Lardenoye – altos, Michael Anderson, Allan Clayton, Guido Groenland³, Stephen Shorter, Andrew Staples – tenors, James Birchall, Ronan Collett, George Humphreys, Maurice MacSweeney- baritones/basses, Henri de Graauw, Bas Verbist – sub-basses, Coen Vermeeren – conductor

Meest gelezen

Gerelateerde boeken

Artikelen

Contactformulier

Of mail naar [email protected]

Coen Vermeeren geeft sinds 2012 wereldwijd lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Tevens is Coen te benaderen als dagvoorzitter bij congressen en als moderator bij paneldiscussies.