Coen Vermeeren

Miserere Mei – Coen Vermeeren

miserere

CD Miserere Mei – 2005

Na het succes van de CD O Magnum Mysterium voor Advent en Kerst, was het voor mij een grote stimulans om ook een CD met Passie muziek te registreren op CD. Hadden we Mysterium opgenomen in Breda, in de Laurentiuskerk Ginnenken, voor Miserere gingen we naar Cambridge – The Chapel of Saint Catherine’s College Cambridge, United Kingdom by kind permission of the Dean and Chapter – waar we met zangers van o.a. Saint Johns, Trinity en King’s College een aantal dagen hard door zouden werken voor een schitterende opname.

Twee stukken vormden mijn inspiratiebron voor het Miserere Mei geschreven in 1999. Het eerste stuk, het Miserere van Allegri, is de muziek die ik verantwoordelijk houd voor mijn voorliefde voor de kerkmuziek. Wie kent niet de wereldberoemde opname van het King’s College Choir Cambridge. Het andere stuk heeft dezelfde naam en is gecomponeerd door mijn andere bron van inspiratie Arvo Pärt. Beide stukken gaven mij ideeën voor vorm en kleur.

De dramatiek en troost van psalm 51 worden duidelijk verwoord door koor en strijkorkest. Daarbij neemt het ritornel dat de vijf delen verbindt steeds uitbundiger vormen aan om terug te keren tot zijn oorsprong. Zo is het ook met de mens die, volgens de psalmist in zonden wordt geboren, door het diepe dal van het leven moet om zo terug te keren tot zijn bron.

De eerste uitvoering was tijdens de dodenherdenking in de Grote Kerk in Breda op 4 mei 2000. Daarna is het nog uitgevoerd op diverse plekken, onder andere in de Oude Kerk in Delft.

Diverse stukken zijn later uitgevoerd door een aantal koren in binnen en buitenland, onder andere door het koor Polyfoon uit Antwerpen.

miserere mei – Coen Vermeeren

  1. Clamaverunt iusti 7:57
  2. Timor et tremor 3:17
  3. In monte oliveti – strings 7:28
  4. Dormite 4:56
  5. Lamentationes – prima pars 9:45
  6. In monte oliveti – choir 4:34
  7. Lamentationes – secunda pars 7:25
  8. Tenebrae factae sunt 2:28
  9. Miserere 30:25

uitvoerenden 

Alexandra Kidgell, Clare Lloyd – sopranos, Peter Crawford, Lester Lardenoye – altos, Gerald Beatty, Jonathan Knight, Peter Morton, Robert Shorter – tenors, Jesse Billett, Andrew Davies, George Humphreys, Gareth John – baritones/basses, Helena Nicholls (violin I), Venetia Jennings (violin II), Jenny Macrae (viola), Jessica Jennings (violoncello), Jonathan Sells (double bass), strings, Timothy Scott – director

Meest gelezen

Gerelateerde boeken

Artikelen

Contactformulier

Of mail naar [email protected]

Coen Vermeeren geeft sinds 2012 wereldwijd lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Tevens is Coen te benaderen als dagvoorzitter bij congressen en als moderator bij paneldiscussies.