Coen Vermeeren

Zie je nou wel sterren of geen sterren in de ruimte?

maxresdefault

Hoewel het vreemd lijkt, is een van de meest controversiële discussies die online gevoerd wordt: kun je in de ruimte nou wel sterren zien of niet?

Als je het mij een paar jaar geleden zou hebben gevraagd had ik volmondig gezegd: ja! En ik had daar geen moment aan getwijfeld. Inmiddels weten we dat echter niet zo zeker meer.

Waarom we wel sterren (zouden moeten) zien?

Op de eerste plaats is ons geleerd dat de dampkring van de Aarde overdag het licht van de meeste sterren (en planenten) tegenhoudt door verstrooiing van het zonlicht. Onze ster produceert zoveel licht vanwege zijn nabijheid dat we overdag het licht van de sterren en planeten evenwoudigweg niet kunnen zien. Uitzonderingen was een supernova in 1054 en we zien een enkele dichtbijstaande ster of planeet tijdens zonsopgang en zonsondergang.

Sterren zien we dus ’s alleen nachts – als het niet bewolkt is uiteraard.

Dat je sterren (beter) kunt zien buiten de dampkring laat ook – zo is ons geleerd – de Hubble telescoop zien. Een telescoop plaatst men op Aarde liefst op een plek hoog in de bergen, of tenminste op plaatsen waar weinig omgevingslicht (strooilicht) een heldere blik op de nachtelijke hemel belemmert. Daarom kun je in het Westland überhaupt geen sterren meer zien.

De bekendste lichttelescopen staan bijvoorbeeld op Hawai en in Chili. Onder deze link, de voor de mensheid 5 belangrijkste telescopen.

Tot zover datgene wat ik geleerd had.

Waarom we (volgens experts) geen sterren zien?

Met het toenemend delen van informatie via internet en dan met name Youtube, zien we oude en nieuwe interviews met astronauten of astronomen. Je zou zeggen, zij weten het. het volgende nogal ontnuchterende filmpje laat zien dat dat niet het geval is…

https://www.youtube.com/watch?v=T1q8fVyvh5k

Op weg naar de Maan zien we dus geen sterren volgens Neil Armstrong. Ook op de Maan – waar geen dampkring is – zien ze geen sterren en planeten, alleen de Aarde. Astronauten in het ISS zijn verdeeld: de een zegt van wel, dan ander ziet niks. Astronomen dan, die zeggen dat je zelfs met de zon erbij enorme hoeveelheiden sterren ziet in de ruimte… De wereldberoemde Neil deGrasse Tyson is daar heel duidelijk over in de filmpjes.

https://www.youtube.com/watch?v=d7pdHEHLNNA

Op het ene filmpje vanuit het ISS zien we alleen maar zwart, maar op andere filmpjes zien we enorme hoeveelheden sterren. Is dat een kwestie van camera-instellingen? In dat geval moeten we dus luisteren naar de astronauten zelf. Maar die geven tegenstrijdige verklaringen…

Logisch zou zijn om te zeggen dat, als we ’s nachts op Aarde sterren kunnen zien – ondanks de atmosfeer – we zeker in de ruimte sterren moeten kunnen zien. Helaas geldt hier niet de logica.

Dus…

Ja, wat nu? Ook ik heb links en rechts wat rondgevraagd, maar de experts in mijn omgeving weten het na het zien van de tegenstrijdige verklaringen ook niet meer. Dat betekent dus dat de wetenschap geen eenduidig antwoord heeft op zo iets eenvoudigs als kunnen we buiten de dampking wel of geen sterren zien. We zijn er immers geweest, naar de Maan en in een ruimtestation rond de Aaarde, honderden keren met raketten en space shuttles… En dan vertrouw ik eerder nog astronauten dan astronomen. Die eerste groep is ervaringsdeskundig en de tweede groep bestaat uit theoretici. Dus wat betekent dat:

  • dat de wetenschap niet zo slim is als ze doet voorkomen?
  • dat astronauten nooit buiten kijken in de ruimte en als ze dat doen dat ze dan tijdelijk plotseling ontoerekeningsvatbaar zijn en vervolgens maar van alles beweren?
  • dat astronomen en mensen bij NASA zo maar wat zeggen, de ene keer dit en de andere keer dat?
  • dat er iets te verbergen valt?
  • dat we nog nooit in de ruimte zijn geweest: noch naar de Maan, noch naar een ruimtestation?
  • dat alle ruimtevaart een grote misleiding is ten koste van de belastingbetaler?
  • ….

Geen idee, maar er is wel een conclusie te trekken: is er een gegronde reden om alles wat er gezegd is en wordt door astronauten, astronomen, wetenschappers, NASA, ESA en alle andere ‘expert’s, kritisch tegen het licht te houden. Wie het wel weet mag het zeggen.

Op het FACEBOOK account UFO’s BESTAAN GEWOON, kun je je inzichten delen. Als er aanleiding voor is zal ik een nieuwe post maken met de beste gedachten hierover.

Meest gelezen

Gerelateerde boeken

Artikelen

Contactformulier

Of mail naar [email protected]

Coen Vermeeren geeft sinds 2012 wereldwijd lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Tevens is Coen te benaderen als dagvoorzitter bij congressen en als moderator bij paneldiscussies.